Erőművi kazángépész továbbképzés

Mire jogosít fel a képzés?

– hatósági hatáskörbe tartozó, jogszabály alapján szervezett továbbképzés

A 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX.11.) ITM rendelet (korábbi 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet) és a 34/2021. (VII.26.) ITM rendelet szerinti, a műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai továbbképzés, mely az Erőművi kazángépész OKJ szakképzettséggel vagy képesítő bizonyítvánnyal rendelkező résztvevőket készíti fel a vonatkozó jogszabályok és szabványok áttekintésével, a változások kiemelésével a munkakörük betöltésére.

A munkaterület leírása

Az erőművi kazángépész munkaterületén az energetikai (erőművi) irányító központokon keresztül szükség szerint helyszíni beavatkozással elvégzi azon gépek, berendezések irányítását és felügyeletét, amelyek hő- vagy elektromos energia előállításához fosszilis tüzelőanyagokat és biomasszát égetnek el kazánberendezésekben.

Az erőművi kazángépész szakember jellemzően a 12-30 t/h tömegáram közötti 21 MW-os (vagy annál nagyobb) teljesítményű ipari kazánokat és segédberendezéseiket kezeli és felügyeli erőművi irányító központon keresztül. Feladata a fosszilis tüzelőanyagokkal vagy biomasszával működő erőművi kazánok, kiegészítő berendezéseik, valamint a kazánok által ellátott technológiai rendszerek, hőtechnikai berendezések hatékony, üzembiztos működtetése. Munkája során ellenőrzi és felügyeli az üzemeltetési paramétereket, végrehajtja a szükséges beavatkozást. Vezeti az előírt üzemi dokumentumokat. Informatikai ismeretei alapján képes a korszerű, folyamatirányított, automatizált tüzeléstechnikai rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja a jogosultsági körébe tartozó gépek, berendezések, épületfelügyeleti és biztonsági rendszerek ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok előírás szerinti kezelését. Közreműködik a kazánok és berendezéseik hatósági ellenőrzésénél.

A továbbképzésen való részvétel 5 évenként kötelező.

A képzés lebonyolítása

  • A képzés időtartama 8 óra, 1 nap

A képzés megkezdésének feltételei

  • Betöltött 18. életév
  • Erőművi kazángépész OKJ szerinti vagy azzal egyenértékű szakképesítés.

A képzés szervezése

  • érdeklődésére a helyszínt és időpontot tartalmazó tájékoztatót és jelentkezési lapot küldünk,
  • ha vállalkozása saját munkavállalói számára kéri ajánlatunkat, igényeinek felmérésére megkeressük és egyedi ajánlatot készítünk,
  • vállalati finanszírozás esetén a megrendelővel kötünk szerződést.

Kapcsolat

Szilber Erzsébet
Ipari képzési központ vezető

Ingyenes konzultáció

Hogyan dolgozunk?

Képzés kiválasztása, konzultáció

Egyedi igények szerinti programkialakítás

Árajánlat

Képzés

Utánkövetés, értékelés