Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő továbbképzés

Mire jogosít fel a képzés?

– hatósági hatáskörbe tartozó, jogszabály alapján szervezett továbbképzés

A 365/2016. (XI. 29.) Korm. rendelet és a 16/2018. (IX.11.) ITM rendelet (korábbi 12/2004. (II. 13.) GKM rendelet) és a 34/2021. (VII.26.) ITM rendelet szerinti, a műszaki biztonsági szempontból jelentős munkakörök betöltéséhez szükséges szakmai továbbképzés, mely az Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő OKJ szakképzettséggel rendelkező résztvevőket készíti fel a vonatkozó jogszabályok és szabványok áttekintésével, a változások kiemelésével a munkakörük betöltésére.

A munkaterület leírása

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő munkaterületén elvégzi a különböző ipari hőtechnikai rendszerek (ipari és mezőgazdasági szárítók, ipari kemencék, stb.) olaj- és gáztüzelő berendezéseinek szakszerű, zavartalan, gazdaságos és biztonságos üzemeltetését. Biztosítja a berendezés tüzelőanyag ellátását, felkészíti, indítja, üzemelteti és leállítja a berendezést, felügyeli az üzemi paramétereket, a szakszerű ellátást, a biztonsági berendezéseket és az épületfelügyeleti rendszereket, dokumentálja az üzemvitelt.

Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakember ipari hőtechnikai rendszerek: kazánok, ipari kemencék, szárítók, gőzfűtésű hőcserélők fűtőolajjal vagy gázzal fűtött tüzelő berendezéseit szakszerűen, gazdaságosan és biztonságosan üzemelteti. A rendelkezésére álló tárolókból biztosítja a berendezés tüzelőanyag ellátását, felkészíti, indítja, folyamatos üzemben tartja és leállítja a berendezést. Munkája során ellenőrzi az üzemi paramétereket, és a jogosultsági szintjének megfelelő mértékben végrehajtja a szükséges beavatkozást.

Az üzemviteli dokumentációkat, üzemi naplót, anyag- és eszközvételezési tömböket és űrlapokat napra készen vezeti. Informatikai ismeretei alapján képes a folyamatirányított, automata rendszerek működtetésére, a digitális üzemeltetési naplózás végrehajtására. Ellátja a jogosultsági körébe tartozó épületfelügyeleti rendszerek, biztonsági berendezések ellenőrzését, a veszélyes anyagok, hulladékok, melléktermékek hatósági előírás szerinti kezelését.

A továbbképzésen való részvétel 5 évenként kötelező.

Megjegyzés: Az ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő szakképesítés nem jogosít nyomástartó berendezés, nyomástartó edény kezelésére.

A képzés lebonyolítása

  • A képzés időtartama 8 óra, 1 nap

A képzés megkezdésének feltételei

  • Betöltött 18. életév
  • Ipari olaj- és gáztüzelő-berendezés kezelő OKJ szerinti vagy azzal egyenértékű szakképesítés.

A képzés szervezése

  • érdeklődésére a helyszínt és időpontot tartalmazó tájékoztatót és jelentkezési lapot küldünk,
  • ha vállalkozása saját munkavállalói számára kéri ajánlatunkat, igényeinek felmérésére megkeressük és egyedi ajánlatot készítünk,
  • vállalati finanszírozás esetén a megrendelővel kötünk szerződést.

Kapcsolat

Szilber Erzsébet
Ipari képzési központ vezető

Ingyenes konzultáció

Hogyan dolgozunk?

Képzés kiválasztása, konzultáció

Egyedi igények szerinti programkialakítás

Árajánlat

Képzés

Utánkövetés, értékelés